Panouri solare. Monociclice vs Policristaline vs Thin Film

In acest articol, ne dorim sa iti prezentam tot ce trebuie sa stii despre tipurile de panouri fotovoltaice, pornind de la monociclice, la policristaline si thin film (film subtire).

Incepem prin a trece in revista diversele tipuri de panouri care se afla in acest moment pe piata, analizand pe scurt avantajele.

Silicon cristalin

Aproximativ 90% din totalitatea panourilor fotovoltaice au la baza o forma sau alta de siliciu. Acesta poate lua multe forme, insa diferenta majora sta in nivelul de puritate.

In mai putine cuvinte, cu cat moleculele de siliciu sunt mai bine aliniate, cu atat celula solara va fi mai buna in transformarea energiei solare in energie electrica. Eficienta panourilor solare este strict dependenta de puritate, dar procesele folosite pentru a spori puritatea siliciului sunt destul de costisitoare.

Siliconul cristalin formeaza baza celulelor solare monociclice si policristaline, pe care le vom analiza dupa cum urmeaza:

Celule solare monocristaline cu siliciu

Celulele solare care au la baza siliciu monocristalin  sunt relativ usor de recunoscut printr-un aspect exterior uniform, ce indica un nivel ridicat de puritate a siliciului. Ele sunt fabricate din lingouri de silicon, care au o forma cilindrica. Pentru o performanta optima si un cost mai scazut al unei singure celule monocristaline, patru laturi sunt decupate din lingourile cilindrice pentru a face plachete de siliciu, ceea ce le confera aspectul caracteristic.

O modalitate prin care putem deosebi panourile solare monocristaline de cele policristaline este ca cele din urma arata perfect dreptunghiular, fara margini rotunjite

Avantaje

  • Panourile monocristaline au cea mai mare rata de eficienta, tinand cont de faptul ca sunt facute din siliciu de cea mai buna calitate
  • Sunt eficiente din punct de vedere al spatiului si necesita cel mai mic spatiu, in comparative cu alte tipuri de panouri. Panourile solare monocristaline produc de patru ori mai multa energie, comparative cu cele thin film
  • Au o durata de viata prelungita.
  • Functioneaza mai bine in conditii de lumina scazuta fata de panourile policristaline

Celule solare policristaline

Primele panouri solarebazate pe siliciu policristalin au fost introduse pe piata in anul 1981. Procesul de productie presupune topirea siliciului brut, care apoi este turnat intr-o matrita patrata. Se lasa sa se raceasca, dupa care se taie in patrate perfecte.

Avantaje:

  • Procesul de fabricatie al siliciului policristalin este mai simplu si costa mai putin.
  • Panourile solare policristaline au o toleranta la caldura mai scazuta, in comparatie cu cele monocristaline. Temperaturile ridicate pot afecta performanta panourilor solare si le pot scurta durata de viata. Cu toate acestea, efectul este relative minor si nu reprezinta un criteriu solid in alegerea tipului de panou solar

Celule solare thin-film

Depunerea unuia sau mai mult multor straturi subtiri de material fotovoltaic pe un substrat reprezinta baza principal a modului prin care sunt fabricate celule solare thin-film.

In functie de tehnologia folosita, prototipurile modulului de thin-film au atins cote de eficienta intre 7 % si 13%, in timp ce modulele de productie functioneaza la aproximativ 9%.

Avantaje

  • Productia in masa este simpla. Acest lucru le face, eventual, si mai putin costisitor de fabricat decat celulele bazate pe cristalin
  • Aspectul omogen le confera un aspect mai esthetic
  • Pot fi flexibile, lucru care atrage cu sine potentiale aplicatii noi
  • Temperatura ridicata si conditiile de umbra au un impact mai scazut asupra performante

In majoritatea cazurilor, atunci cand pornesti in cautarea unui panou salor, cele mai des intalnite situatiii sunt lipsa spatiului si bugetul limitat. Speram ca lista de mai sus sa iti ofere o imagine mai in detaliu a fiecare tip de panou, astfel incat sa poti face o alegere corecta.

Mai departe, expertii nostri iti pun la dispozitie serviciile de consultanta pentru un proces de tranzitie cat mai simplu si productiv!

Voltech © 2022. Toate drepturile rezervate | Crafted by ITeXclusiv