Turbine eoliene

Pricipiul de functionare a turbinelor eoliene

Energia cinetica a vântului se transforma prin intermediul turbinei în energie mecanica, care apoi se utilizeaza nemijlocit pentru efectuarea lucrului mecanic, sau, dupa caz, se transforma în energie electrica, pneumatica sau de alt tip.

Turbinele eoliene mai sunt denumite si generatoare de vant, convertor de energie eoliana sau wind power unit (WPU). Puterea generata de o turbina eoliana este direct proportionala cu densitatea aerului, aria acoperita de o miscarea completa a paletelor rotorului si patratul vitezei vantului. Vantul care trece prin palele elicei este incetinit si imprastiat. In aceste conditii eficienta maxima obtinuta de o turbina eoliana este de 59%, valoare peste care vantul se intoarce in palele turbinei.
Majoritatea turbinelor eoliene moderne sunt de tipul Horizontal-Axis Wind Turbines (HAWT), adica axa de rotatie e rotorului este orizontala, acesta fiind plasat in varful turnului, cu palele elicei pozitionate la un unghi pozitiv, la o distanta sigura de turn, in fata vantului.

Turbine cu ax orizontal – la momentul actual sunt cele mai diverse din punct de vedere constructiv si cele mai raspândite. Motoarele cu ax orizontal, sau altfel numite motoare cu elice pot avea de la una pâna la 24 si mai multe pale. Motoarele cu 1-3 pale sunt, de regula, de viteza înalta si dimpotriva, cele cu mai multe pale dezvolta cupluri motoare sporite la viteze de rotatie mici si sunt destinate pentru viteze reduse ale vântului.

Turbine cu ax vertical- din  grupul generatoarelor cu ax vertical cele mai importante sunt: generatoarele cu rotor Darrieus, generatorul Evence si generatorul Musgroove. Aceste tipuri de motoare, dupa cum demonstreaza numeroase investigatii teoretice si încercari experimentale, pot concura cu motoarele cu ax orizontal, chiar având anumite prioritati, fiind folosite în instalatii de putere mare (ordin sute si mii kW). De asemenea turbinele cu ax vertical au fost proiectate pentru functionarea lor extrem de silientioasa, fapt ce le permite amplasarea in zone din mediu rural sau urban, zone care nu au curentii constanti de aer, generat de multiplele obstacole.

Turbinele eoliene au doua destinatii majore: includerea intr-o centrala eoliana sau furnizarea de energie locuintelor izolate. In cazul din urma turbinele eoliene sunt folosite impreuna cu panourile solare fotovoltaice si baterii pentru a furniza constant electricitate in zilele innorate sau senine fara vant. Cel mai important dintre parametrii energetici ai vântului este viteza lui. Afara de viteza, pentru a alege tipul centralei eoliene, sau pentru a proiecta o instalatie si a efectua calculul eficientei economice a acesteia, vor fi necesare, de asemenea, informatii privind viteza maxima si frecventa de repetitivitate în timp a diferitelor gradatii de viteza, date privind durata si frecventa perioadelor de calm.

 În România s-au facut evaluarile principalelor zone favorabile în ceea ce priveste energia eoliana. Ele cuprind partea de nord a litoralului Marii Negre, inclusiv platforma continentala care beneficiaza de vânturi cu viteze medii multianuale de 5-7 m/s, zona muntilor înalti – platoul Muntilor Semenic, Muntii Carpati, dealurile subcarpatice de curbura si altele, cu vânturi cu viteze medii de 6-10 m/s, în cea mai mare  parte a anului, zona de dealuri si paduri din Dobrogea si Sudul Moldovei, cu vize de cca 5,5 m/s.

În aceste zone s-au  identificat si pozitii favorabile pentru instalarea centrelor eoliene totalizând de 550 MW, cu o medie de utilizare de 2500 h/an. Aceasta este potentialul economic care ar putea fi instalat pe termen mediu (pâna în anul 2010): expertii au facut estimari conform carora potentialul pe termen lung va fi de cca 3000 MW. Pentru aceste centrale eoliene se efectueaza lucrari experimentale vizând asimilarea industriala a turbinelor eoliene de 100 kW cu ax vertical la Tulcea si a turbinelor eoliene de 300 kW cu ax orizontal la Semenic. Pentru Sulina sunt în faza de proiect turbinele de 1000 kW cu ax orizontal.